Op enkele jaren tijd heeft De Watergroep haar investeringsprogramma voor de productie en opslag van drinkwater meer dan verdubbeld. Daar zijn 2 redenen voor: de verouderende installaties en de stijgende vraag naar zacht drinkwater.
Heel wat installaties van De Watergroep stammen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en zijn dringend aan vernieuwing toe. Enerzijds zijn veel installaties einde levensduur, anderzijds moet zowel de waterbehandeling als de aansturing aan de nieuwste technieken worden aangepast. Daarbovenop wil De Watergroep tegemoetkomen aan de toegenomen comfortwensen van haar klanten, waaronder de vraag naar zacht drinkwater.
“Die 2 factoren hebben samen geleid tot een verdubbeling van het investeringsprogramma voor productie en opslag: van ongeveer 16 miljoen euro in 2010 tot 35,2 miljoen euro in 2018”, zegt Gert Danckaers, manager Ontwerp en Engineering. “De komende jaren kan dat bedrag nog stijgen tot 50 miljoen euro per jaar. Om alle installaties opnieuw in prima conditie te krijgen en overal onthard drinkwater te kunnen aanbieden, zullen we dat hoge investeringsritme de komende 5 à 10 jaar moeten aanhouden.”
De Blankaart in Diksmuide en Kluizen in Evergem zijn de grootste oppervlaktewaterproductiecentra van De Watergroep. Beide centra dateren van de jaren zeventig van de vorige eeuw en waren aan vernieuwing toe.
In het waterproductiecentrum De Blankaart wordt drinkwater gewonnen uit oppervlaktewater van het IJzerbekken. Het productiecentrum heeft een maximale capaciteit van 40.000 kubieke meter per dag en is cruciaal voor de drinkwatervoorziening in West-Vlaanderen. Tussen 2017 en 2025 bouwt De Watergroep hier een volledig nieuw waterproductiecentrum, waarna de bestaande installaties worden afgebroken. Het totale prijskaartje bedraagt meer dan 50 miljoen euro.
De vernieuwing van De Blankaart omvat:
“In de eerste fase van het project krijgt De Blankaart een nieuwe nabehandeling, 2 nieuwe bufferreservoirs en een hogedrukpompstation. Die functies worden ondergebracht in één groot gebouw met een grondoppervlak van 5.500 vierkante meter. Volgens de huidige planning zullen de nieuwe installaties eind 2020 afgewerkt zijn”, vertelt Gert Danckaers, manager Ontwerp en Engineering. “In 2018 werd het nieuwe dienstengebouw aanbesteed, samen met fase 1 van de omgevingswerken. Die aanbestedingen waren goed voor een bedrag van 6,2 miljoen euro.”
De nieuwe installatie moet de komende 50 jaar kwaliteitsvol drinkwater leveren. Daarom besteedt De Watergroep veel aandacht aan studies naar de huidige en toekomstige waterbeschikbaarheid, rekening houdend met de klimaatverandering. Ook de milieu-impact van het project werd voor de start nauwkeurig in kaart gebracht. De studie voor de hoofdbehandeling met vlokvorming-flotatie-filtratie werd in 2018 volledig afgerond.
Het waterproductiecentrum van Kluizen is het grootste van De Watergroep en staat mee in voor de drinkwatervoorziening in Oost-Vlaanderen. Het beschikt over twee spaarbekkens, eentje uit 1974 en eentje uit 1996, die samen 11 miljoen kubieke meter water kunnen bevatten. Het centrum heeft een productiecapaciteit van 60.000 kubieke meter drinkwater per dag.
“Binnen enkele jaren zullen we de oorspronkelijke behandelingsinstallatie van Kluizen volledig vernieuwen. Tussendoor plannen we ook kleinere renovatiewerken”, zegt Gert Danckaers. “Zo voerden we in 2018 belangrijke werken uit aan de inname-installaties. We lieten onder meer het bezinkingskanaal leeglopen om het beton te kunnen herstellen. Er kwamen ook nieuwe innamepompen en een installatie om fosfor uit het ruwe water te verwijderen. Samen met enkele andere ingrepen waren de werkzaamheden in 2018 goed voor een budget van zo’n 5,5 miljoen euro.”
De Watergroep draagt duurzaamheid en respect voor het milieu hoog in het vaandel. Daarom zorgden we ervoor dat de vissen uit het kanaal in Kluizen veilig naar de nabijgelegen Averijevaart konden verhuizen voor het kanaal werd leeggelaten. Een gespecialiseerde firma ving de vissen en bracht ze naar hun nieuwe thuis. Ook de motoren van de vissersboten voldeden aan de hoogste milieueisen.