Een van de nieuwere diensten die Riopact aanbiedt, is de opmaak van hemelwaterplannen. Onder meer Kraainem en Leuven werken al samen met Riopact om hun hemelwaterbeheer te verbeteren.
Sinds 2018 biedt Riopact op steeds meer plaatsen ook assetmanagement aan. Daarbij worden de standaard camera-inspecties, die om de 5 à 10 jaar plaatsvinden, vervangen door gerichte controles.
“Bij de opmaak van een hemelwaterplan brengen we het hele hemelwaterplaatje van een gemeente in kaart: hoe verloopt de waterafstroming, hoe ziet het rioleringsstelsel eruit, waar is er sprake van wateroverlast, hoeveel water stroomt naar beken of rivieren … We bekijken waar het hemelwater naartoe gaat en doen voorstellen om de afvoer te verbeteren”, vertelt Simon Stevens, manager Riopact. “Afhankelijk van de situatie kunnen we bijvoorbeeld een bufferbekken aanleggen of de riolering vergroten.”
Een goed hemelwaterbeheer is belangrijk om wateroverlast te vermijden, maar ook om kostbaar hemelwater niet in rivieren of riolen te laten verdwijnen. Door de klimaatverandering wordt water schaarser: water opvangen en vertraagd afvoeren, of zelfs lokaal hergebruiken, is een meer duurzame keuze.
“Wateroverlast kan verschillende oorzaken hebben. Daarom stellen we altijd maatregelen op maat van de gemeente voor. De aanleg van een bufferbekken kan bijvoorbeeld helpen om wateroverlast tegen te gaan en hemelwater te verzamelen”, zegt Simon Stevens. “Voor de gemeente Kraainem was de wateroverlastproblematiek een belangrijke reden om tot Riopact toe te treden. Hoewel de gemeente een uitgebreid rioleringsstelsel heeft, blijft wateroverlast een probleem. Daarom werken wij nu alternatieve voorstellen uit.”
Bij slim assetmanagement wordt het rioleringsstelsel veel gerichter gecontroleerd. Risicovolle locaties, zoals buizen onder een drukke weg of in de buurt van een grondverzakking, krijgen vaker een inspectiecamera op bezoek.
Om te bepalen welke locaties vaker gecontroleerd moeten worden, houden de Riopact-inspecteurs rekening met verschillende parameters:
“Voor het assetmanagement bij gemeenten werken we nauw samen met onze Riopact-partner Aquafin. Zij hebben de afgelopen jaren innovatieve methodes ontwikkeld die assetmanagement ook voor kleinere, gemeentelijke rioleringsstelsels mogelijk maken. Door vanuit ons Riopact-team te werken, kunnen we expertise inzetten waar andere rioolbeheerders nog niet over beschikken”, zegt Riopact-manager Simon Stevens. “De komende jaren wordt het nieuwe assetmanagement stelselmatig uitgerold bij alle Riopact-vennoten en in een groot deel van de Riopact-gemeenten.”